V Konici se testuje na covid
17. prosince 2020 Články

V Konici se testuje na covid

Olomoucký kraj ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc a Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje vysílá do hůře dostupných částí mobilní tým, který na místě umožní občanům zúčastnit se dobrovolného vyšetření na onemocnění COVID-19 antigenními testy. Toto testování proběhne i v Konici.

 

Za Charitu Konice, její klienty a pracovníky, děkuji všem, co se na tomto rozhodnutí a realizaci testování v Konici podíleli a podíli. Je to pro nás a pro obyvatele regionu další dílčí aktivita, která může pomoci v prevenci a potlačování rizik dalšího šíření viru, který nám všem komplikuje všední životy a práci a intenzivně ovlivňuje naši starost o zdraví a životy našich klientů a pracovníků.

K podobnému kroku, tj. k testování, jsme v našem Domově pokojného stáří v Bohuslavicích přistoupili již v říjnu letošního roku. Zakoupili jsme testovací přístroj a testy. Díky tomuto testování, jak já říkám: "Vždy když si nejsme jisti a potřebujeme vědět.", se nám podařilo zachytit několik nemocných pracovníků či jejich rodinných příslušníků hned v počátku nemoci či podezření a tak ochránit všechny zejm. v našem domově, před přímým zásahem pandemie. Rychlé, včasné a operativní testování považuji v boji s touto zákeřnou nemocí za jeden z hlavních prvků obrany. Proto opakuji: všem, kdo se na realizaci tohoto mobilního testování na Konicku podílí, patří naše upřímne poděkování.

Veřejnost, zejm. pak ty osoby, které si tzv. "nejsou jisti" zda covid náhodou nemají, bych pak i touto cestou vybídnul k účasti na testování. Je to odpovědné vůči zdraví vlastnímu i zdraví a životům všech v okolí.

Pro informaci doplňuji, že na základě vládního nařízení se Charita Konice již od poloviny listopadu zapojila do testování organizovaného Ministerstvem zdravotnictví, které se týkalo klientů a pracovníků pobytových služeb a pracovníků služeb terénních. Pro klienty již toto nařízení neplatí (s výjimkou těch, co se do domova seniorů vrací z "vycházky" delší než 6 hodin). Pracovníky v pravidelných intervalech testujeme dále.